Een geslaagde opvolging start met een goed voorbereid project!

Om een overdracht succesvol tot einde te brengen moet het project heel doordacht gepland worden. Een overdracht is geen alledaagse bezigheid en is een lang traject dat wel enkele risico’s kan inhouden voor de continuïteit van de onderneming. Er moet toekomstgericht en proactief nagedacht worden over de onderneming en haar perspectieven, om haar op termijn in de best mogelijke financiële, humane en psychologische condities te kunnen overdragen.

Om u te helpen uw activiteit in goede condities over te laten door conflicten met familie en vennoten te voorkomen, biedt FIDUCIAL ondersteuning om de waarde te kennen van uw onderneming en de verschillende uitdagingen van uw project aan te pakken.

De evaluatie van een onderneming is een complexe oefening. Er bestaan meerdere evaluatiemethodes die afhangen van uw activiteitssector. De problematiek is niet alleen de best passende methode te gebruiken voor uw situatie maar ook de argumenten voor te bereiden voor uw potentiële overnemer.

FIDUCIAL biedt u zijn jarenlange ervaring, know-how en deskundigheid aan in een unieke methode en een stap-voor-stap begeleiding in uw project: evaluatie, fiscale impact, presentatiedossier, onderhandeling en opstellen van de documenten.

Laat uw onderneming in optimale omstandigheden over, dankzij de begeleiding van FIDUCIAL

Ontdek onze 5-stappen-begeleiding om uw bedrijf in optimale omstandigheden op de markt te brengen:

Begeleiding tijdens de overlegfase

 • Ondersteuning tijdens de anticipatie van uw project (wanneer beginnen plannen? Hoe deze overdracht voorbereiden? …)
 • Overleg, samen met u, over de algemene omstandigheden van uw project (familiale opvolging, overname door een werknemer of een buitenstaander, …), om uw persoonlijke doeleinden en de doeleinden van uw bedrijf vast te leggen.
 • Een diagnose stellen van de overdraagbaarheid en de sterke en zwakke punten van het project identificeren.
 • Bepalen van de maatregelen die vooraf moeten getroffen worden om de overdracht te optimaliseren (verbetering van de zwakke punten, …)
 • Hoeveel is mijn bedrijf waard? Onze prestaties zullen u een waarde interval geven dat als basis kan dienen voor uw onderhandelingen. Uw FIDUCIAL raadgever berekent ook de fiscale kost van de overdracht en het vermogen waarover u zal beschikken na de overdracht.
 • Vastleggen en implementeren van een actieplan om uw bedrijf verkoopbaar te maken (aanpassing of verbetering van de organisatie, van de financiële en economische situatie, …)
 • Onderzoek van de vermogenssituatie om uw persoonlijke situatie voor te bereiden.
 • Opstellen van een presentatie dossier van uw onderneming (boekhoudkundige, financiële, juridische en commerciële presentatie),
 • Bijstand in de verkoopsfase: overdrachtkanalen identificeren, selectieproces voor overnemers opbouwen.
 • Ondersteuning in de voorbereiding van uw vertrek (check-list van de betrokken partijen die moeten verwittigd worden, …)
 • Actualiseren van de vermogenssituatie op basis van de bedragen die effectief beschikbaar zijn na de overdracht.
 • Begeleiding bij de onderhandeling (prijs, voorwaarden) om u te helpen alle voorwaarden van overdracht te specificeren (sociale kost, betalingsvoorwaarden, schorsende of ontbindende voorwaarden, voorwaarden voor uw eventuele verdere medewerking, garanties, …)
 • Bijstand bij een acquisitie audit door de kopende partij
 • Definitie, samen met u, van de operationele en financiële modaliteiten van de overdracht
 • Opstellen van een overeenkomst die de voorwaarden van het akkoord materialiseren
 • Opstellen van de definitieve juridische documenten.

Uw voordelen

Een erkende evaluatiemethode, die aan uw activiteit aangepast is

Dankzij onze ervaring en onze specialisten, kan FIDUCIAL de best passende evaluatiemethode voor uw onderneming toepassen. Een ware garantie voor uw project.

Multidisciplinaire specialisten in overdracht van ondernemingen tot uw dienst

De voorbereiding van een overdracht vergt meerdere deskundigen om succesvol te zijn: accountant, juridisch adviseur, fiscaal adviseur. Om u het leven te vergemakkelijken, stelt FIDUCIAL al deze competenties tot uw dienst.

Een gepersonaliseerde begeleiding om uw objectieven tegemoet te komen

Een succesvolle overdracht is een goed voorbereide overdracht, met oog op precieze doeleinden. Wij werken samen met u om uw doeleinden vast te leggen en uw project daarop af te stemmen.